Sunday, June 5, 2011

moving on

having some prob wth the verification thingy.

moving on to:

Monday, May 23, 2011

flashbacks?

Selalu dengar sebelum mati, kau akan dapat flashbacks of ur life. I beg to differ. Recently, I went to PENANG wth my girls. Yup. roadtrip wth 'em girls r nothing but fun fun fun. Betul org tua-tua punya cakap, jangan terlampau suka, sebab nanti yang dtg pasti duka. Well, something happened during our roadtrip.

It was raining cat and dog when we were heading bck to kl. The meter speed didn't reach even 80km/h,but if it was meant to happen, it will happen.tak kesah la kau drive laju mcm schumaker atau se-slow semut.ya, kami terlibat dalam kemalangan. Cubaan utk mengelak puddle, mengakibatkan kereta terpelanting dan terbabas ke railing/ divider tengah highway. aku berada di tepi sekali, behind the driver. Patutlah impak kuat betul. Lagi angker, sebaik terbabas, kereta terlari ke sebelah kiri, dan ke kanan lagi ( mendekati railing) dan ke kiri lagi. Ironinya, the whole journey from penang aku pakai seat belt. Tiba-tiba pulak 5 mins before the accident, aku bukak sebab semak. Tsk tsk( geleng kepala)

Waktu kereta terhuyang hayang di jalan, driver tgh sedaya upaya memusing stering. Namun, stering degil. Pusing ke kiri, kereta ke kanan. Pusing ke kanan, kereta ke kiri. Mungkin sebab tayar botak. Tambahan jalan licin. Namun, syukur alhamdulillah. Semua selamat. Yg aku cuba sampaikan ialah, dalam tempoh kereta terhumban ke sana sini, aku langsung tak dapat flashbacks hidup aku. Apa yg terasa cuma seolah-olah aku memasuki ke dalam sebuah tunnel atau bubble wrap, yg mana keadaan menjadi sepi. Tiada jeritan.tiada tangisan. Tiada bunyi. Everything moves in slow motion. Dan aku sedar, akibat panik, aku peluk rakan di sebelah. Dan mulut tidak putus menyebut SHIT SHIT. Sebelum tersedar yg mungkin aku akan mati ( exaggerating sangat). Terus mulut terkumat-kamit mengucap 2 kalimah syahadah.

Serious, there was no flashback. Mungkin sebab belum ajal. Tapi kalau soalan wajib what if itu timbul, kalau-kalau kereta di belakang laju sedikit sahaja, atau kereta kami terhumban lebih kuat dan terbalik, atau kereta terhumban ke lane sebelah..mungkin time tu baru aku dapat flashbacks kot. Wallahuallam. Syukur alhamdulillah. Umur aku masih pjg. Umur kwn2 aku masih pjg.

Sunday, May 22, 2011

konvokasiyon aku, si budak hip.

Memangnya hampir 3 bulan belog tidak di-update. Busy betul. Terus-terusan busy. Ditambah lagi kebuntuan otak dek stress dengan tons of assgmnts.classes.life. Dalam 3 bulan, macam-macam terjadi. Paling best, end of sem 1 of LLB. Huh. Nafas lega. Semoga kelegaan berkekalan lama sampai lepas result. Amin. Lagi cerita Best?..aku convo!! Sejujurnya, convo tidak best. Sebab kaum perempuan akan habis duit byk. Baju lah, kasut lah.belum ckp pasal on stage. D most horrifying experience. Bagi aku buat speech lagi ok dari suruh aku jalan pakai heels nk ambik scroll atas stage. Time tunggu giliran, received text msg dr mama, suruh salam makcik yg bg scroll tu. Pfft. Salam? Aku x ingat pun muka dia. Apa yg aku ingat, dean of law fac Saodah senyum kt aku. N aku jln laju. Berdoa x jatuh. Arghh. Mesti gmbr candid aku ambik scroll mcm bugima. Arghh mesti mama kecewa sebab if tampal dekat dinding rumah, everytime tetamu dtg ruma mesti gerun tgk gmbr aku. Double argh. D only thing yg siok during convo was photography session. Seperti apa yg tertulis dlm buku horoscope, LEO mmg OTT. Jadi, aku ada 2 photogrphrs. 1 utk pre-grad photo session dkt palace of justice gitu.n it was my first time seeing d big building of palace of justice. Yes, aku bdk law yg hampeh.photo session..biasalah guling2 atas rumput, lompat2 atas udara persis badak melawan gravity, tiup2 bubbles..d usual cliche poses lah. Tp aku kool sbb pkai spek mata hitam. Mampu? Lepas tu, kwn aku yg baik hati syamim zulaika, hired a photog utk aku as a convo-gift. So hari convo, adalah mamat ni ikut aku rata-rata dok ambik gmbr aku. Masalahnya, rambut aku dh pjg. So kerinting-kerinting manja la sikit. Makin worst bila peluh. Aku byk lemak. Peluh pun byk. So rambut aku time convo mcm pubic hair terkumpul. Geli keemak. X sanggup nk tgk gmbr nnt. Anyways, convo ialah lumrah hidup. Aku dah convo 2 kali. 1 time form 3 MRSM dulu (haha poyo nk kira tu). 1 degree for legal studies. Nnt lg satu for LLB. Master phd? Buang jauh2 dulu. Pengajaran utk semua: convo tdklah sebest mana. Apapun, many thnks to my gengkaras yg dtg. Jasa dikenang. N akan cuba dibalas. To mim: thnks for d photog. Aku kena brainstorm dr skrg utk convo gift ko pulak. Since my abah is so cool, dia x dtg to my convo. Reason: dia dah 3 kali convo pun x pernah pg convo sendiri. COOL nya my abah. So he wanted to see my convo pic. I bbm-ed him one of d pic taken at putrajaya during d pre-grad photo session. Dgn penuh kasih syg dia menjawab: my honest comment, BIDA( hodoh in sbhn slang). Doesn't look like ur real convo. artificial poses doesn't suit u. It looks like u borrowed d robe n use it to pose in picture. ( FYI, gmbr itu aku ber-wayfarer dan ber-pose hip.bukannya aku mmg muka bodo sgt smpai bpk sendiri x percaya aku convo. ). Haha. Told ya my abah is so cool.p/s: aku mampu ber-pose serius. Cuma itu bukan jiwa aku. Yes. Aku seorang graduan.

Saturday, March 19, 2011

:I

"manusia memang tak pandai bersyukur.
aku manusia. aku pun sama lah."



manbearpig?

Thursday, March 17, 2011

ramblings si midget.


masa aku balik kedah February lepas sebab cousin aku bertemu jodoh, mak su aku yang kalut sibuk mencanang satu kampung yang aku ni anak buah dari sabah yang jadi loyar sekarang ni. response aku: bingung. tercengang. tambah bingung tercengang bila makcik-makcik kepochi sibuk bertanya tentang progress kes susilawati, jutawan mati dibunuh
dan tulang tidak dijumpai.
haih nasiblah lecturer aku untuk criminal trial advocacy selalu bagi updates pasal kes susilawati. jadi aku pun belasahlah. bagi komen sini sana dengan muka pura-pura yakin. lawyers are good in saying bullshits. no doubt with that. makcik-makcik ni pun, standard la terus percaya. minta maaf banyak-banyak.

point yang aku cuba sampaikan ialah kenapa masyarakat kita, esp yang dari kampung-kampung memandang tinggi dengan mereka yang berkerja professional s
eperti lawyer, doctor, architect?

berselerak dalam cerita melayu, hero nak jugak jadi peguam. tak pun lawyer. lagi sexy konon kalau jadi architect. artistic la sikit.

kalau nak ikutkan, di zaman sekarang ni, yang listed dalam the richest man in malaysia rata-rata lelaki yang berbisnes. atau janda lelaki bisnes macam lee kim hua, owner genting.
selain kaum berbisnes, yang aku jealous dan selalu berangan dap
at swap life dengan artis-artis para celebrity. launching boutique-boutique mesti ada. lepas tu gambar posing masuk dalam magazine dengan caption di bawah "si anu si anu dalam busana dior dan sepatu louboutin".

ayoh. yang mereka-mereka berkerja professional ni, kerja separuh mati baru boleh kaya. kalau lah aku habis llb ni dan dapat jadi lawyer, paling-paling pun berkerah keringat bersakit bontot pun belum tentu aku di takuk karpal singh.


aku bukan mengeluh. cuma aku nak buka mata, telinga, dan hidung masyarakat kita yang jadi orang yang berkerja professional tak semestinya hidup bahagia ke anak cucu. jadi musician pun best apa.

zaman kecil aku dipenuhi dengan cita-cita untuk menjadi tukang potong rumput atau tukang isi minyak di gas station. oh typist pun pernah juga. terus laju-laju main taip-taip di komputer abah. lawyer? tidak pernah sama sekali.
manis juga senyuman si karpal ni. pesanan buat abg karpal: dalam busy-busy dalam court tu, senyum lah selalu macam ni. sweet.

Wednesday, February 23, 2011

filling up the swearing jar.

Mereka yang mengenali diriku yang lemah ini, pasti tahu yang aku ialah pakar memaki. Bodoh atau babi ialah cara untuk aku cakap hi. Pukimak ialah cara aku bertanya kabar. Shit fuck,itu bila aku nak show off memaki dalam english. Yes, aku boleh memaki dwi-bahasa. Kadang2 aku bermakian dalam 3rd language, cina.cth: cibai.cu ci pet.

Teruk kan?

Seringkali sudah aku cuba berubah. Tapi hampah( hampa. Saja nak rhyme).kadang-kadang aku malu. Sebab aku mencarut lagi teruk dari lelaki.

Tiba-tiba, kawan rapat bagi idea.utk start dengan program swearing jar. Setiap kali aku maki, aku kena letak duit dalam bekas.
Idea asal teman rapat ialah 5o sen utk satu perkataan kesat dan termasuk juga dalam bentuk tulisan, text msg, niat mahupun maki dalam hati.
Tapi, applying to my situation, I knew I hv to improvise. Makanya, sekarang aku dalam proses swearing jar, 20 sen seperkataan kesat dan tidak termasuk dalam niat. Atau tulisan.
Buat harini (1st day) dalam swearing jar aku dah ada rm2.00. 10 kali termaki nmpknya ye. Semoga besok kurang sedikit, kalau x bankrupt lah.

Monday, February 21, 2011

aku masih dara, jadi aku pegi temu janji buta

Hidup single memang fabulous. Tak perlu menyemakkan diri utk call or text dan buat daily report. Itu aku pandai bosan. Tapi, sbg perempuan normal, aku juga bernafsu. Bernafsu untuk pergi date.bukan bernafsu kuda berseks. Agak lama tidak turun ke arena ngedate-mengedate, last week mungkin tahap klimaks. Nafsu tidak tertahan(untuk keluar date bukan sekS), dengan penuh ketegapan, aku pergi blind date.hahahaha. Panggil aku desperado, panggil lah. Tak kisah nok.yg penting mak dapat makan free. Pasta free lagi. *berkata persis pondan cheapskate. Bercerita tentang janji buta itu, ya ampun. Nervous tersangat. Bayangkan, baju berhamburan di katil. Sbb aku mahu tampak sexy, tapi tidak slutty. Kiranya virgin-like sexy. Perfume disembur, kalau nyamuk terbang tepi terus terpelanting. And surprisingly the date went well. And he's cute. Plus, a gentleman gitu. Cuma, aku rasa sedikit terbatas sebab perlu control perangai pengkid aku. kesimpulan cerita ini, kalau anda di luar teringin nak date, tapi x teman lelaki, don't fret my friend. Opt for a blind date. Its fun. Thrilling. And u'll get those adrenaline rush as if u r goin on a rollercoaster ride. Seriously weyh. Tapi pandai-pandai lah censor. Jangan muka perogol pun kau sanggup nak keluar dengan. And inform ur frens before u went for the date.precaution is important. Last but not least, post-date, don't text him. Tht will show hw desperate u r. So chill, and let him find u. :)